Return to site

Familjekontraktet ger dig tid

Ta plats!

Många upplever att det här med att meditera är knepigt...men egentligen handlar det i mångt och mycket om att "bara sitta" och gärna under en stund då det är tyst och lugnt runtomkring. Lättare sagt än gjort tänker alla föräldrar.

Men du...jag vet. Jag är också förälder och på något magiskt sätt behöver alla mig just när jag också behöver mig...Vi måste sätta gränser. Vi sviker inte våra barn. De får gladare föräldrar när vi mår fint. För då gör de det också. De vänjer sig snabbt vid att visa respekt för andra människors behov. Och det är ju en ganska bra del i uppfostran, att kunna vänta på sin tur.

Men kanske är det så att tiden hemma är lite snedfördelad? Har ni suttit ner tillsammans och pratat igenom hur ni vill ha det med tiden? Om inte så kan det vara dags att göra det. Kartlägg vad tiden går till och till vem. Kanske tar barnens aktiviteter oproportionerligt stor plats? Kanske är partnern ute och jagar några gånger i veckan (fritid) medan du inte kan få loss ens en timma till att gå på Friskis & Svettis? Tillsammans kan man hitta de s k tidstjuvarna. Kanske är det ni själva? Här är fem nyttiga steg:

1. Bestäm vad som är viktigt för er. Prioritera.

2. Kartlägg hur tiden fördelas mellan er under en månad.

3. Nöjda med resultatet? Om inte, justera.

4. Gör ett årshjul. Hur kommer ert år se ut? Hur har det sett ut? Kan ni se varför ni kanske känner er slutkörda? Markera ut arbetstoppar, aktivitetstoppar (skolavslutning typ)...

5. planera in mycket tid för återhämtning mellan och även i topparna. OBS semester upplevs av somliga som oerhört utmattande. Kanske något att prata igenom?

Tips! Att få vara för sig själv är också jätteskönt...;-)

Effektiv dörrstopp!

Effektiv dörrstopp! Respekt!